zondag 6 augustus 2017

Zoutvlakte, lagunas, besneeuwde vulkanen…


Woensdag vertrekken we met abuelita en de Oostenrijkse onderwijzeres Andrea (een fervent vulkaanklimster) en chauffeur Edwin van Salar Paula Tours voor een driedaagse uitstap.
Waar eind vorige eeuw er dagelijks zo’n 5 jeeps met elk 6 toeristen vertrokken vanuit Uyuni voor een 4-daagse trip, zijn het er nu meer dan het tienvoudige ervan.
  Het toerisme in Uyuni zit duidelijk in de lift, mede dankzij de verbeterde bereikbaarheid (o.a. luchthaven, asfaltwegen naar La Paz en Potosi) en pakketreizen die Peru met Bolivia combineren.
De eerste dag wordt resp. aangedaan : het kerkhof met afgedankt spoorwegmateriaal, het artisinaal dorpje Cholchani en de immens grote zoutvlakte zelf. Salar de Uyuni heeft een oppervlakte van zo’n drie keer de provincie Oost-Vlaanderen. Het middageten verorberen we in het zouthotel. Hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld het Incahuasi-eiland middenin de zoutvlakte. Het felle licht wordt geneutraliseerd door onze zonnebrillen. Slapen doen we in het dorpje San Juan dat hoofdzakelijk leeft van toeristen die er één nacht verblijven en de teelt van quinoa.
De 4x4 komt op dit parcour goed van pas : we bevinden ons hier op de Boliviaanse grens met Chili.  Vele vulkanen en bergmeren met andere uitzichten passeren de revue :  telkenmale wordt de nodige tijd genomen voor een fotostop. Tussendoor komen wij lama’s, alpaca’s, vicuñas, viscachas en een vos tegen in dit woestijngebied.  Op veel plaatsen ligt er nog veel sneeuw. De dagtrip wordt afgesloten aan Laguna Colorada waar we nog een wandeling van zo’n 2 kilometer maken naar de uitkijkpost. Gezien de leeftijd ziet abuelita af van deze toch wel lastige wandeling op zo’n 4200 meter boven zeeniveau en de opkomende kille wind. We slapen in de directe omgeving van de lagune.  Overdag nog zo’n 20 graden, doch ’s nacht -15° C.  We kruipen vroeg onder de dekens temeer morgen de wekker vroeg zal afgaan.


Vrijdag vertrekken we reeds om 5 uur richting geisers, warme modderbaden om nadien de prachtige Laguna Verde te bereiken.  We bevinden ons hier op het drielandenpunt met Argentinië en Chili en op 5200 meter hoogte. Nadien keren we terug naar warmwaterbaden, de rotsenvallei en het mijndorpje San Cristobal om uiteindelijk in Uyuni aan te komen rond 17 uur. We hebben alleen maar woorden van lof voor Salar Paula Tours en chauffeur-gids Edwin (een echte aanrader) voor deze driedaagse.
Voorafgaandelijk onze rondtrip hadden wij reeds de bustickets gereserveerd : abuelita vertrekt met een nachtbus richting Cochabamba (op bezoek bij haar zus Fanny) en wezelf nemen de nachtbus naar La Paz.
  We spraken samen af om rond 12 augustus ook naar tante Fanny in Quillacolla te komen.


1 opmerking: