zondag 20 augustus 2017

Terug naar de Chiquitanos : Concepción en San Javier


Woensdag bezoeken we nog het kerkhof van Quillacollo. Ook neef Walter en zijn vriendin Josefin gaan mee.  Bij de grafzerken van Veronica’s grootvader en grootmoeder nemen we wat foto’s. Walter en Josefin wonen nu in het huis van Veronica’s grootvader die overleed in 2006 op 93 jarige leeftijd.







Donderdag verlaten we na een kleine week tante Fanny. Onze vlucht voorzien van 14u40 naar Santa Cruz is uitgesteld naar 17u. Van deze gelegenheid maken we gebruik om een lekkere “fideo ucchu” te verorberen in Restaurant Felicidad in Cochabamba.  De multimedia informeert ons vrij direct over de terroristische aanslagen in Barcelona.  Het doet ons terugdenken aan 11 maart 2004 toen het nieuws over de aanslagen in Atocha Madrid ook al in Bolivia vernomen werd (Verónica en Ward waren op dit moment in San Ignacio de Velasco).
TAM (de maatschappij van de Boliviaanse luchtmacht) brengt ons naar Santa Cruz.
  Voor Ward en de meisjes is het de eerste keer dat ze landen op de luchthaven van Trompillo.  Tot wel spannend om in het centrum van Santa Cruz tussen de huizen te landen.  We nemen de laatste dagen van deze vakantie intrek in het huis van tió Max en tiá Sonia.
Vrijdag is het de beurt aan Max om thuis te blijven en te zorgen voor de huisdieren.
Wezelf trekken met tiá Sonia en haar dochter Luisa voor drie dagen naar enkele voormalige missieposten.
  Het is vijf uur bussen naar Concepción over goede geasfalteerde wegen : hier bevindt zich toch wel de mooiste van de zes religieuze complexen die Unesco in 1990 als werelderfgoed erkende. Bij aankomst nemen we als kleine tapa elk enkele satés (Ward met het zo lekkere vlees van de koe uier). Voor de overnachting kiezen we voor Hotel Las Misiones (een aanrader, doch in hogere prijsklasse) omwille van de ligging in de directe omgeving van de kerk, de beschikbaarheid van mooie tuinen en zwembad.








Het is toch aangenaam om zaterdag in het rustige Concepción te vertoeven. In de voormiddag genieten we rustig van het comfort in ons rustiek hotel : de meisjes nemen een plons in het zwembad, wijzelf relaxen in de hangmatten, genieten van het overvloedig ontbijtbuffet. 
Rond de middag huren we een taxi af voor één uurtje en trekken naar het plattelands dorpje Limoncito om wat foto’s te nemen van de in adobe opgetrokken huisjes.  De bewoners hebben hier niet veel, doch ze kunnen hun fruit rijp plukken in eigen tuin (hier papayas), kweken hun eigen dieren, …
De kerk is enkel te bezoeken tijdens de misvieringen of mits een geleid bezoek in combinatie met het museum.
  We gaan noodgedwongen voor de laatste optie.  Spijtig wordt er op zaterdag niet gewerkt in de werkplaatsen met beeldhouwers.
In de vooravond nemen we een truffi om terug te keren naar San Javier.
  Bij aankomst is de kerkdienst aan de gang. Onze twee Colombiaanse metgezellen worden tegengehouden omdat ze een short dragen… Slapen doen we in Posada El Tiluchi aan het centrale plein.



































Zondag bezoeken we de religieuze gebouwen in San Javier, met ditmaal de Vlaamse meisjes als doelwit om niet toegelaten te worden tot de kerk. Dan maar wachten tot de kerkdienst beëindigd is om ons bezoek aan te vatten. Kort na de middag keren we terug naar Santa Cruz.  We rijden doorheen de voornaamste landbouwstreek van Bolivië : niet alleen veeteelt doch ook veel akkerbouw. Onze buschauffeur vroegen we voorafgaandelijk eens te stoppen bij een mooi landschap : hij bood ons zonnebloemen in overvloed aan…
























Wegens tijdsgebrek doen we ditmaal enkel de missieposten van Concepción en San Javier aan (San José de Chiquitos bezochten we drie weken terug).  We kunnen enkel de raad geven om twee dagen meer uit te trekken om ook de prachtige kerken van San Miguel, San Rafael en Santa Ana te bezoeken. Vandaag de dag is het in elk geval gemakkelijker om deze met openbaar vervoer te bereiken dan bij onze vorige reis van 13 jaar geleden.

1 opmerking:

  1. Verónica que paseo más bonito te has hecho, espero que lo estés disfrutando mucho, saludos

    BeantwoordenVerwijderen