zondag 9 augustus 2015

Varkensrace en koffieshow

Maandagmorgen gaat Ward brood halen bij de bakker om de hoek. Al om 6 uur is beweging op straat in Circasia : veel moto’s, jeeps en openbaar vervoer, kinderen op weg naar school, volwassenen zoeken hun werk op.
Na het ontbijt bij gastvrouw Rosita gaan we met de plaatselijke bus via de busterminal van Armenia naar de luchthaven om onze achtergebleven reistas op te halen. Een mooie rit doorheen heuvelachtig gebied omboord door koffie- en bananenplantages, ruikerriet en opvallend veel bamboe. Langs de weg is er ook een verscheidenheid aan resorts, hotels en guesthouses te vinden. Rond de middag verblijven wij op Armenia’s centrale plein : Plaza de Bolivar met de moderne kathedraal. In 1999 was er in deze koffiestreek een zware aardbeving. Rosita brengt ons naar Kokoriko – een restaurantketen met vestigingen in de voornaamste Colombiaanse steden. De meisjes (en papa!) worden wat ongeduldig als de shopping van mama wat te lang duurt : dan maar Parque de la Vida (botanische tuin in Armenia) opzoeken alwaar Laura en Marte zich wat kunnen uitleven. Naar Belgische normen is het hier spotgoedkoop om terrasjes te doen en te genieten van de lekkere fruitsappen van tropische vruchten en niet te vergeten van de koffieproducten (wat is de “cafe granizado” zo verfrissend lekker!).
Dinsdag nemen we twee plaatselijke bussen (Circasia-Montenegro en Montenegro-Quimbaya) om naar het Panaca-park te gaan. Onderweg de ene na de andere finca te passeren : koffie- en bananenteelt wordt heel veel gecombineerd met ecotoerisme. Onderweg veel jeeps en moto’s die het best geschikt zijn om het bochtig en heuvelachtig parcour af te leggen. Panaca is een thematisch park opgebouwd in een mooie glooiende omgeving en is opgebouwd uit verschillende sites met elk zijn eigen soort boerderijdier : koeien, schapen, geiten, varkens, struisvogels, neerhofdieren, paarden, … De dieren krijgen hun voeding van de bezoekende kinderen : granen, melk, wortels worden te koop aangeboden. Laura en Marte genieten hier ten volle o.a. bij het melken! Verschillende shows met varkens, honden, paarden worden aangedaan. Hoogtepunt is ongetwijfeld de show met varkens waarbij als afsluiter “La copa de America” gereden wordt om de piste. Marte en Laura vinden bij de hitte van zo’n 30 graden de verfrissing bij het einde van het park… kletsnat… t-shirts uit en met bikini in de hangmat. Een inheemse medereiziger op de busrit Montenegro-Circasia vindt zijn verfrissing bij maar liefst 5 blikjes pils… Ward begreep niet veel van hetgeen deze Colombiaan vertelde…
Woensdagmorgen bezoeken we de wekelijkse beestenmarkt in Circasia. Tio Max maakt van de gelegenheid gebruik om zijn nieuw fotobelichtingssysteem uit te testen. Voorafgaandelijk had hij een plaatselijk schone ingehuurd als assistent voor de bediening van zijn flash-toestel. Veronica gaat met Laura en Marte de plaatselijke bibliotheek bezoeken en doen nadien een pittige klim naar de uitkijktoren van Circasia. Een aanrader voor lekker eten hier in Circasia is ongetwijfeld “El Casonal” waar we het middagmaal gebruiken (“tio Max zijn ogen zijn blijkbaar groter dan zijn maag”). Bij het aanzien van het divers aanbod aan fruit is het niet te verwonderen dat we hier lekkere fruitsappen kunnen drinken (we mijden hier Cola !). Veronica gaat in de namiddag met Rosita het winkelcentrum in Armenia opzoeken. De meisjes stappen met Max en Ward wat rond in Circasia : o.a. het kerkhof, schooltje, een antiekwinkeltje (met wat fonoplaten). De kindjes sluiten de dag af op de plaza met een ijsje en een ponyritje. Grootste verrassing van de dag was dat de kooplustige dames gelijktijdig aankwamen bij Rosita’s huis als de “Circasia-blijvers”. De kindjes verblijven in dromenland met Rosita als babysit… Veronica en Ward kunnen het niet laten om nog naar het centrale plein in Circasia te trekken voor de zo lekkere koffies !
Donderdag staat volledig in het teken van Parque del Cafe, een pretpark dat in feite weinig te maken heeft met koffie. Het is veeleer een recreatiepark à la Walibi… doch de kinderen amuseren zich hier te pletter. Om naar hier te raken nemen we terug 2 plaatselijke bussen, het was min of meer dezelfde route als vorige dinsdag naar Panaca. Iets na de middag zijn we getuige van de zeer mooie “show del cafe” met dans, toneel en muziek en zeker niet te vergeten de prachtige kostuums. Heel jammer dat er geen foto’s mochten genomen worden. Deze show en het koffiemuseum zijn al de moeite om dit pretpark te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten