maandag 6 juni 2011

Groeten uit Tucuman, Argentina

Wij hadden de bedoeling om vrijdagmorgen vroeg te vertrekken vanuit Cachi richting Cafayate, doch we hadden er niet op gerekend dat de rechterachterband van onze huurauto plat stond. De ”gomero” (bandencentrale) ging maar pas open om 9 uur en op de koop toe wilde de technieker eerst op zijn gemak nog ontbijten. Dus maar vertrokken om 10u30.
Via Ruta 40 (aardenweg voor dit traject) passeerden wij terug langs zeer mooie afwisselende landschappen en enkele dorpjes. Rond de middag hielden wij eventjes halt in Molinos om daarna de weg verder te zetten richting Cafayate. Onderweg zagen wij In de vallei een condor die afzakte naar een rots. Zo’n 20 minuten hielden wij halt om tot op zo’n 25 meter afstand van deze vogel te komen, de fotocamera in aanslag… Nooit zullen wij nog zo dicht in de open natuur tot dit Andes-symbool met een spanwijdte van zo’n 3 meter kunnen komen.
Dit stuk Ruta 40 is wonderlijk mooi en maakt deel uit van de Dakar-rally. Nu begrijpen wij maar al te best waarom Clouseau-zanger Koen Wauters voor geen geld deze rally wil missen. Wijzelf rijden in elk geval wat voorzichtiger, kwestie om onze huurwagen intact te kunnen achterlaten in Tucuman en geen diepe ravijn in te donderen (in Cafayate zagen wij een “perte totale”).
Naarmate wij dichter bij Cafayate komen blijkt dat deze streek gekend staat voor zijn wijnbouw : de ene wijngaard en bodega na de andere.In Cafayate vinden wij Hostal del Valle : de gezelligste overnachtingsplaats tot op heden tijdens onze vakantie in Argentinië. Ingericht in koloniale stijl met maar liefst 12 kamers. Op een ander koppel na zijn wij de enige gasten hier. Juni is immers de kalmste maand qua toerisme in Noord Argentinië, dit in tegenstelling tot januari, februari, juli en augustus wanneer een voorafgaande reservatie aangewezen is.
Gastvrouw des huize Zulema speelt ’s avonds babysit voor de meisjes zodat Verónica en Ward rustig kunnen gaan eten in het gezellige restaurant Las dos Marias op het centrale plein in Cafayate. Wat is het vlees hier toch zo lekker !Zaterdagvoormiddag slapen wij wat langer uit dan gewoonlijk, Laura en Marte tekenen wat alvorens wij terug het centrum van Cafayate intrekken voor de aankoop van enkele ponchos. Ondertussen zijn wij (met Verónica op kop) wat verslaafd aan de lekkere Alfajores (typische Argentijnse gebakjes).
’s Namiddags bezoeken wij de Quebrada de las Conchas (een rit van zo’n 60 km enkel) : terug mooie natuurlandschappen met als hoogtepunt “het amfitheater”.
’s Avonds bezoeken wij met de meisjes hetzelfde restaurant als gisterenavond, waarna wij nog de voorstelling van clowns en vuurspuwer op het centrale plein volgen. Laura en Marte genieten met volle tuigen…
Op tv zien wij nog dat het Argentijnse Bariloche de volle lading as van de vandaag uitgebarsten Chileense vulkaan Puyehue over zich heen krijgt. Gelukkig bevinden wij ons op zo’n 1500 kilometer van dit onheil.


Na het zondagontbijt zetten wij onze trip verder. Onderweg genieten wij o.a. van het gekwetter van een kolonie van zo’n 500 papegaaien, zien enkele uilen en een vos.
De archeologische site van Quilmes doen wij aan, alvorens naar Tafi del Valle te trekken. Hier overnachen wij in de vrij primitieve Hostal Celia, doch in een rustige omgeving. Zondagnamiddag en –avond is bijna alles hier toe… Dan maar vlug onder de dekens.


Maandag vertrokken wij richting Tucuman (samen met Salta de enige grote stad in Noordwest Argentinië). Na zo’n 20 kilometer moesten wij terug een berg over die volledig door de wolken was bedekt. Geen sinecure om in “de mist” de weg terug te vinden… Gelukkig waren wij na zo een half uurtje uit de miserie en kwamen in een regenwoud terecht.
Wij reizen hier zonder uurwerk, doch dagelijks rond 11u30 vraagt Marte “Que vamos a comer ?”
Bij de aankomst in Tucuman was het wat zoeken naar een betere overnachtingsplaats dan vorige nacht. Uiteindelijk vonden wij onze goesting bij “Nuevo Hotel Tucuman”. Na onze rondreis met huurauto van 10 dagen houden wij het deze namiddag wat rustig. Marte is bij de publicatie van dit artikel aan haar siesta toe, terwijl Laura kijkt naar haar favoriete tv-kanaal “Discovery kids”. Een rustig moment voor onze blog wat aan te vullen met dit nieuw bericht…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten