dinsdag 24 mei 2011

Cotoca, Niño Feliz, Rancho Chico …

Zaterdagavond ging Ward met schoonbroer Max op stap in het centrum van Santa Cruz en ze bezochten verschillende “boliches”, waaronder "Clapton" die anno 2011 op een andere plaats gevestigd is dan bij vroegere bezoeken.
Zondag sliepen wij wat langer uit dan gewoonlijk en iets voor de middag kwamen wij aan in Cotoca voor een bezoek aan het bedevaartsoort en de plaatselijke markt. Vele Boliviaanse families maken de zondagse uitstap naar Cotoca enkel en alleen al om hier van de typische Boliviaanse keuken te proeven in de diverse eetstandjes op het overdekte marktplein.


Maandag hadden wij een afspraak met Luc Casaert, de Westvlaamse priester uit Tielt, die al meer dan 40 jaar in Bolivië werkzaam is. Met hem bezochten wij het hoofdkwartier van Fundación Niño Feliz,
In 1990 richtte hij in zijn parochiehuis in Santa Cruz een sociaal centrum op om de straatkinderen in zijn regio een beter bestaan te geven. Het doel is het kind te steunen in zijn familiale omgeving en aandacht te schenken aan de drie basisbehoeften : voeding, gezondheid en opvoeding.
Gestart als een klein project is Niño Feliz ondertussen uitgegroeid tot een grote stichting met meer dan 80 medewerkers. Enkele van de verwezenlijkingen : 5 eetzalen waar dagelijks een duizendtal kinderen aanschuiven voor een warme maaltijd, een goed uitgebouwd medisch centrum, scholen voor vakopleiding en informatica, workshops voor kunst. Ook de gezinnen varen er wel bij. Op maandelijkse bijeenkomsten worden de ouders adviezen gegeven in verband met hygiëne, voeding en opvoeding. De fondsen worden ondermeer via ontvangen peterschappen verzameld.
In de voormiddag kregen wij een rondleiding met Padre Lucas en algemeen verantwoordelijke señora Terry die er ook al sinds de oprichting van Niño Feliz bij was.
Het moment dat de kinderen rond het middaguur aankwamen op de refter zal ons steeds bijblijven, evenals de professionele organisatiestructuur van Niño Feliz…

Mona uit Gavere gaf voor ons vertrek wat foto’s en geschenkjes meer voor haar petekind Sergio met de vraag om hem op te zoeken en wat foto’s te willen nemen.
In de namiddag bezochten wij samen met Mariluz (verantwoordelijke voor peterschappen bij Niño Feliz) de familie van Sergio. Zelfs (schoon)broer Max, die nagenoeg gans Santa Cruz door en door kent, had de hulp nodig van Mariluz nodig om de zeer arme buitenwijk, alwaar Sergio’s familie woont, terug te vinden. Het valt moeilijk te beschrijven hoe hartelijk wij ontvangen worden bij deze arme familie, die in zeer primitieve omstandigheden moet leven … De menselijke warmte die Sergio, zijn mama, broertje en zusjes uitstraalden zullen ons steeds bijblijven !
Jawel Mona, je mag echt trots zijn op je petekind Sergio… de talrijke foto’s en filmpjes heb je nog tegoed bij onze terugkomst.
Wijzelf steunen Nino Feliz al sinds die aangrijpende informatieavond in de parochiezaal van Sleidinge eind jaren ’90 alwaar Padre Lucas aanwezig was. Wij trachten zoveel mogelijk benefietactiviteiten ten voordele van de stichting in België bij te wonen. Zo gingen bijvoorbeeld de giften bij onze trouwmis integraal naar Niño Feliz.
Deze organisatie kunnen wij enkel maar aanbevelen aan mensen die “een goed doel” willen steunen. De stichting wordt op een zeer professionele en zeer menswaardige manier geleid en bestuurd. Hierbij mogen wij zeker het baanbrekend werk van mevrouw Marie Christine Viaene uit Aalter niet over het hoofd zien.
Kortom : dit is ontwikkelingshulp van de bovenste plank !
Meer info over Niño Feliz : www.fundacionninofeliz.orgDinsdag gingen wij met Max op daguitstap via Warnes, Montero ,Okinawa naar Rancho Chico.
’s Middags hielden wij in het buitenverblijf van Max in Rancho Chico een picknick met barbecue. Vandaag was het dorpsfeest in Rancho Chico en wij konden er zelfs een doopplechtigheid bijwonen.
Verschillende kindjes uit het kleine dorp kwamen ons vervoegen. Ongelooflijk hoe kinderen elkaar direct kunnen vinden om te spelen : Laura en Marte hebben enorm genoten met de kindjes uit het dorp.
Morgen woensdag verlaten wij Bolivië en vliegen met Aerosur naar Salta in het Noordwesten van Argentinië…Geen opmerkingen:

Een reactie posten